ORLANDO, FLORIDA

EN STJERNE SKINNER I «DEN VAKRE BY» MENS BÅNDET DALER PÅ DEN NYE SCIENTOLOGY KIRKEN

12. MAI 2018

Orlando, den mest besøkte byen i landet, opplever oppfyllelsen av en drøm når den nye Scientology Kirken i Orlando åpner sine dører for alle.

Et «magisk rike» i en verdensbyregion hvor fortryllelse er dagligdags, det surrealistiske er virkelig og man gjør ønsker under stjerneskudd – «Verdens temaparkhovedstad» er helt unik. Orlando, hjemmet til eventyrland som Walt Disney World, SeaWorld Orlando, Universal Studios og den fantastiske verdenen til Harry Potter blant mange flere, er en massiv lekeplass som trekker eventyrlystne turister i alle aldre fra hele kloden.

Og bare noen minutter fra Orlandos temapark-aveny, International Drive, vil du se den nyeste «skinnende stjernen» som allerede glitrer i Kirkens voksende interstellare galakse. Den vidstrakte fasiliteten ligger på nesten 16 mål midt i Floridas største innlandsby ved bredden av innsjøen Lake Ellenor. På dette sjarmerende stedet, hvor latter og fantasi er tidløst, møttes en skare av over 2000 scientologer og venner under Floridas formiddagssol lørdag den 12. mai for å feire innvielsen av en ny Scientology Kirke.

Sammen med scientologene som ledet tiltaket for å bringe denne nye kirken til live, innvier David Miscavige Scientology Kirken i Orlando.

Under feiringen av den spesielle begivenheten sa David Miscavige, den kirkelige lederen av Scientology religionen: «I tillegg til alt annet som byen deres er berømt for finnes det en annen måte å fortelle denne historien på, og det følger fra en annerledes type magi. Fordi når det innvielsesbåndet daler oppstår en ny Scientology Kirke, og med det et rike av åndelig frihet hvor hver eneste innbygger hersker.»

På denne vårettermiddagen spilte orkesteret opp musikk i lystig tempo – et lydspor av innslag fra områdets temaparkmeny smeltet inn i moderne hip-hop. Det var et refreng i harmoni med dignitarer til stede, som hyllet arven til kirken i Orlando og oppfordret medlemmer til å bringe «virkelig magi» til deres lokalsamfunn.

Et sjakkbrett av kulturer eksisterer i den formidable skyggen av Mikke Mus og presenterer en overflod av av spørsmål og problemer – spesielt forbundet med menneskerettigheter og stoffmisbruk blant innbyggere og besøkende. Den nye kirken, med sosiale og humanitære programmer som spenner over hele registeret av sosiale problemer, står klar til å gi svarene.

Ulovlig bruk av stoff er et primært anliggende i Orlando og omegn, slik det er i ethvert samfunn, store eller små i Florida, hvor 85 % av landets oksykodon-piller lages. Gjennom det kirke-støttede internasjonale undervisningsinitiativet «Sannheten om stoff», har scientologer vært på frontlinjene og opplyst over en halv million unge og voksne i Orlando alene om farene ved stoffmisbruk.

Men utenfor medisinskapene og berg-og-dal-banene ligger to andre samfunn – det ene er nesten omgitt av kilometer på kilometer med kveg og gårdsområder – det andre skjult, men klart synlig blant den daglige røren av millioner av turister. Det sentrale Florida, som yrer av gjestearbeidere, tenåringer og fosterbarn, ligger på tredjeplass blant landets verste områder for sex- og menneskehandel. For å forhindre overtredelser av disse rettighetene sponser kirken United for Human Rights-programmet, den største ikke-statlige informasjons- og undervisningskampanjen i sitt slag. Resultatet har vært en imponerende oppløftning av tallrike grupper og enkeltpersoner inspirert av kirken til å holde ut kampen mot slike usette onder.

De som representerer deres velkjente slagord, «Det kan gjøres noe med det», er Floridas berømte Scientologys frivillige prester. De er et velkjent syn rundt det sentrale Florida i sine karakteristiske gule T-skjorter, spesielt under sommerens orkansesong. De har hjulpet med å reparere orkanrammede hjem og ødelagte liv. Frivillige prester er kjent over hele verden for deres respons på angrepet på World Trade Center 11. september 2001, oversvømmelser, jordskjelv og alle andre slags naturlige og menneskeskapte katastrofer.

Ytterligere kirke-sponsede kampanjer omfatter Citizens Commission on Human Rights, en vakthund som undersøker og avslører psykiatriske overtredelser av menneskerettighetene og er kjent i Florida for å avsløre misbruk av Baker-loven – og Veien til lykke, en veiviser basert på sunn fornuft som gir et ikke-religiøst moral-kompass til alle til å leve etter.

Disse programmene gjenspeiler utholdenheten og det urokkelige engasjementet fra Orlandos scientologer til å hjelpe med å bygge en mer opplyst, medfølende og levende by. Og de har inspirert til partnerskap med samfunnet i hele Orlando og omegn.

Til stede for å feire denne spesielle dagen var ledere og allierte fra Orlando og omegn. Mange av dem talte for å ønske kirken velkommen, deriblant: Susan Valdes fra Florida skolestyre-assosiasjon; Edward Herman, lærer for unge i faresonen i Orlando; Justin Drach, løytnant i USAs væpnede styrker; og pastor Joel Lewis fra Out of Our Heart Ministries.

Susan Valdes ønsket kirken velkommen og anerkjente dens støtte til Youth for Human Rights som holder flammen for frihet i live i Florida. «Familier kommer stadig til meg og forteller hvordan begrepene og informasjon gitt av Youth for Human Rights er den viktigste delen av utdannelsen der ute. Dere bringer materialene deres, og dere opplyser folk om deres menneskerettigheter – retten til utdanning, retten til ansvar og retten til liv … gjennom deres budskap om menneskerettigheter har vi nå opplyst over 25 000 floridianske familier.»

Justin Drach fortalte de tilstedeværende om å forsvare menneskerettigheter med CCHR på vegne av uskyldige: «Som marinepilot har jeg flydd for å forsvare vår grunnlov og våre friheter. Det var, og fremdeles er, min plikt å tjene dem som blir nektet sin frihet. Det finnes faktisk en vending i marinen som lyder: ’Alltid forsvare, alltid på vakt’, og det er et motto jeg ser oppfylt av dere. For det finnes bare én gruppe mennesker som er kilden man går til og autoriteten med hensyn til Baker-loven i denne delstaten – og det er CCHR og Scientology Kirken!»

Edward Herman erklærte at Scientologys grunnlegger L. Ron Hubbards Veien til lykke-hefte kan vekke opp en generasjon i vanskeligheter: «Nå, for å si det klart, klasserommene mine er en utklekningsanstalt for aktive gjengmedlemmer. Men da jeg begynte med forskrift etter forskrift, begynte jeg å se forbindelsen med Veien til lykke-filosofien. Elever som vanligvis ville sitte stille tok plutselig bladet fra munnen. Andre som ikke ville se deg i øynene snakket nå om sine personlige liv. Og jeg kommer aldri til å glemme en ung gutt som flere år senere oppsøkte meg for å fortelle meg: ’Du vet de 21 forskriftene — de forandret livet mitt.’»

Og til slutt var det pastor Lewis som oppsummerte ånden og formålet med den nye kirken: «Hvis dere spør meg, de frivillige prestene og Scientology Kirken inspirerer til nytt håp. Og her foran oss står det jeg kaller et ’åndelig bibliotek’ til å inspirere det håpet for alle mennesker. Det finnes ikke lenger noen unnskyldning for noen å være uvitende. For mr. Hubbard samlet all sin visdom og satte den i bøker for hvert menneske. Så med denne nye Ideelle orgen gir dere folk valgfrihet og retten til å strebe etter større frihet.»


Det første besøkende og menighetsmedlemmer ser når de nærmer seg den nye 4-etasjes Scientology Kirken i Orlando er dens fasade fra midten av 1900-tallet. De besøkende trer inn i et lyst og moderne lokale med anstrøk fra de solfylte Florida-omgivelsene. Lys blågrønn, sandfarger og gråtoner gir en avklaret følelse til Informasjonssenteret som presenterer en introduksjon til Dianetics og Scientology. Det inneholder en utstilling med mer enn 500 filmer på 17 språk som viser Dianetics og Scientologys fundamentale trossetninger og praksiser og forteller om L. Ron Hubbards liv og arv.

Informasjonssenteret gir også en detaljert fremstilling av de mange humanitære programmene som Scientology støtter. Disse inkluderer et verdensomspennende initiativ for undervisning i menneskerettighetene, et omfattende program for forebygging mot og opplysning om stoff og rehabilitering av misbrukere, et globalt nettverk av lese- og læresentre, samt Scientologys frivillige prester som nå utgjør verdens største uavhengige nødhjelpsgruppe.

Orlandos nye kapell er stedet hvor Scientologys kirkelige forsamlinger finner sted, blant annet søndagstjenester, brylluper og barnedåper. Det er også stedet for arrangementer og sammenkomster for hele samfunnet, som banketter, seminarer og workshoper, og er åpent for medlemmer av alle trosretninger.

Den elegante Lakes kafé – med både innendørs og utendørs sitteplasser – tilbyr et møtested for dem som deltar i eventer, så vel som for medlemmer i pausene mellom Scientology servicer.

Den nye kirken leverer alle introduksjonsservicer. Deriblant ettermiddag, kvelds- og weekend-seminarer i Dianetics og Scientology som gir besøkende et overblikk over grunnleggende prinsipper og deres anvendelse i livet, så vel som en rekke Scientology livsforbedringskurs til å forbedre ethvert aspekt av deres liv.

Orlando-kirken inkluderer dessuten dusinvis av spesielt innredede auditeringsrom som gir ideelle omgivelser for Scientology auditering (åndelig veiledning). Atskillige kursrom er også viet til trening av auditører (åndelige veiledere), for scientologer som studerer teknologien til å hjelpe andre med å oppnå åndelig frihet.


Innvielsen av den nye Scientology Kirken i Orlando fant sted i en periode med enorm ekspansjon for religionen med 65 nye Scientology Kirker, fra Los Angeles til Tampa, London til Milano, Tel Aviv til Tokyo og Kaohsiung til Bogotá, deriblant 28 innvielser i USA alene.

I året som gikk har innvielser av nye Scientology Kirker funnet sted i San Fernando Valley i California; Miami i Florida; København i Danmark; Dublin i Irland; Birmingham i Storbritannia; Amsterdam i Nederland; Johannesburg North i Sør-Afrika; Salt Lake City i Utah; Silicon Valley i California og Perth i Australia.

Flere innvielser av kirker er planlagt i 2018 for globale byer i Europa, Nord-Amerika og Afrika.