KANSAS CITY, MISSOURI

ET NYTT HJEM I AMERIKAS HJERTE:
SCIENTOLOGY KIRKEN KLIPPER BÅNDET FOR ET LANDEMERKE I KANSAS CITY

2. NOVEMBER 2019

Kansas City tar imot en ny kirke i Crossroads Arts-distriktet i byens sentrum.

Følg to buktende elver gjennom et lappeteppe av jordbruksland som strekker seg ut til horisonten, og du vil komme til en stor by breddfull av fornemmelsen av en liten by, helt i midten av det amerikanske kontinentet.

Noen borgere vil fortelle deg at hvis du hører nøye etter, kan du fremdeles høre de dødstrette cowboyene som driver utmattede hester gjennom byen. Andre sier at gatene for evig er preget av tonene fra Count Basies klingende piano og Charlie Parkers høylytte saksofon, bare et par av de musikalske ikoner som trådte sine barnesko i den amerikanske jazzens vugge, som en gang ble kaldt «Paris of the Plains» (Præriens Paris).

Femti år etter pulserer Kansas City fremdeles med det 21. århundrets kunstnere som definerer dette amerikanske sentrum midt i nervesenteret for landets landbruk. Det finnes ingen steder hvor den bevegelsen er mer levende enn i Crossroads Arts-distriktet, hvor det lørdag den 2. november var stedet hvor noe ekstraordinært fant sted.

På en solrik høstdag som var det perfekte bakteppet, møttes en flokk på over tusen ved 18th og Grand for å ta imot en bemerkelsesverdig ny Scientology Kirke som åpnet sine dører.

Mr. David Miscavige, styreformannen i Religious Technology Center, inntok scenen til en støyende velkomst for innvielsesseremonien til Scientology Kirken i Kansas City.

Mr. David Miscavige, Scientology religionens kirkelige leder, ledet innvielsesseremonien. I sin åpningstale fremhevet mr. Miscavige dagens joviale ånd til ære for Kirkens nye hjem i Midtvesten: «Kansas City, hvor, som de sier, folk snakker det reneste ’amerikansk’ av alle 50 delstater, og barbecuen er den aller beste i den gastronomiske galaksen. Dette er også en by hvor ’arbeidsmoralen’ fremdeles er hva den var før ordet ’moral’ mistet sin betydning. Så ja, Kansas City, sett i gang!»

Ved å kanalisere energien fra et begeistret publikum, kombinert med den svingende rytmen som hjalp med å utvikle den improviserende jazz-formen «Bebop», var seremonien i sving helt fra første akkord. En innledende fremføring av blues-standarden «Lester Leaps In» smeltet inn i et funk-refreng av «Kansas City – Here I Come», mens festlighetene nådde sitt høydepunkt med samfunnsledere og dignitarer som bebudet Kirkens historiske nye hjem.

Den praktfullt restaurerte bygningen, bygd i 1926, er et landemerke for byen og registrert som en kulturarv av nasjonal betydning. Med amerikansk Beaux Arts-design hele veien igjennom er dets storslåtte symmetriske ytre typisk for det tidlige 1900-tallets hjørnesteinbygninger som fremdeles definerer amerikanske byer i dag. Det sentrale elementet er uten tvil den to-etasjers lobbyen som er utsmykket med fem unike typer marmor, takbjelker som er håndmalte med aztekisk-inspirert design og lysekroner av imponerende dimensjoner, smidd i messing og smijern – det er en imponerende velkomst til en Kirke som helt og holdent er viet til å oppløfte sitt lokalsamfunn.

Og mens Midtvesten er berømt for tradisjonelle verdier, har den også en fargerik historie med gangstere, gambling, whisky-smugling og korrupsjon. Selvfølgelig kan noe av den fargen være en del av Hollywoods folklore, men Kansas Citys voldelige kriminalitet rangerer fremdeles blant landets topp ti byer. De statistikkene har blitt motarbeidet med tiltak fra hele byen, og det som flankerer disse tiltakene er kampanjer for menneskerettigheter og sosial bedring sponset av Kirken og allerede i aktivitet for å skape et bedre og tryggere Kansas City. For eksempel har det lokale politiet tatt i bruk programmer som Sannheten om stoff for levering til utsatte unge, leksjoner om Veien til lykke for karakterbygging blir gitt til lokale kristne menigheter og Scientologys frivillige prester har kommet til unnsetning for ofre for naturkatastrofer. Uansett omstendigheter eller behov er Kirkens svar alltid det samme: «Vår hjelp er din.»

Dignitarer som hedret disse engasjementene og til gjengjeld gratulerte, inkluderte Scott Wagner, ordfører i Kansas City fra 2015 til juli 2019; Jeff Owens, visepresident for Crossroads Arts-distriktet; Cleo McLaughlin, rådgiver for den nasjonale forening av avhengighetsrådgivere; og pastor Melvin Merritt, grunnlegger av Kansas Citys Ground Level Ministries.

Scott Wagner, Kansas Citys tidligere ordfører (2015–2019), gav en varm velkomst til den nye Kirken og dens medlemmer: «Tross alt handler det hele om partnerskap. Det finnes intet enkelt organ som kan gjøre alt. Det som forbinder dem av oss som bor og arbeider sammen, er at vi vet at Kansas City er storslått og har potensialet til å bli enda mere storslått. Å plassere deres nye Kirke her forteller andre: ’Hei, det foregår noe i Kansas City – kanskje burde vi også bli en del av det.’ Takk for å investere i vår fremtid, og takk for å legge deres hjerte og sjel inn i fremtiden til dette amerikanske hjertet. Velkommen til nabolaget.»

Jeff Owens, visepresident for Crossroads Arts-distriktet, hedret Kirkens arbeid for å restaurere deres nye hjem i sentrum av det hele: «Det stemmer, deres hjem ligger rett i sentrum av Crossroads Arts-distriktet. Men dere tok ikke den betydningen for gitt – dere gikk til handling. Da dere kom og restaurerte dette verdsatte landemerket, erklærte dere: ’Det finnes ingen grenselinje for kunst – vi skal skape et mesterstykke akkurat her på dette stedet.’ Vel, jeg var simpelthen forbløffet da jeg gikk inn i deres store forhall og så hva dere hadde gjort. Det er en vakker bevaring av Kansas City Americana. Hvilket vil si at deres hjem gjenspeiler vårt hjems personlighet som et samfunn.»

Cleo McLaughlin, rådgiver for den nasjonale forening av avhengighetsrådgivere, reflekterte over å oppdage teknologien til rehabilitering av stoffmisbrukere på Narconon: «Jeg var til stede på en graduasjon og hørte historiene om desperasjon fra dem som hadde kjempet seg igjennom og vunnet over stoff. Det var følelsesladet, det var uforglemmelig. Disse dyrebare menneskene, hver og en av dem, hadde bukket under for noe som ikke gav liv, men tok det. Men nå, med Narconon, hadde de vendt tilbake til å leve livet. Jeg ble en tilhenger for livet. Og det har vært en fornøyelse å arbeide sammen med dere for å gjenopplive menneskeliv fra Arkansas til Oklahoma og fra rett her i Missouri.»

Pastor Melvin Merritt, grunnlegger av Kansas Citys Ground Level Ministries, snakket om muligheter som nå er åpne for hver beboer i hans by: «Det som snakkes om i dag handler for mye om forskjellige religioner og forskjellige kirker og hvor forskjellige og atskilte vi alle er. Hvis vi bare kom sammen, se hvor mye kraft det kunne skape. Og der starter mitt bånd med Scientology Kirken. Vi har allerede arbeidet side om side med deres frivillige prester ved våre eventer for samarbeid i lokalsamfunnet ... Ja, jeg er begeistret. Verden må innse at vi alle er frivillige prester. Og her i Kansas City, samlet for saken, vil vi sammen gjøre noe med det!»


Når besøkende kommer inn i den nye Scientology Kirken i Kansas City blir de møtt med et Informasjonssenter som presenterer en introduksjon til Dianetics og Scientology. Det inneholder en utstilling med over 500 filmer på 17 språk som viser Dianetics’ og Scientologys fundamentale trossetninger og praksiser samt L. Ron Hubbards liv og arv.

Informasjonssenteret presenterer også de mange humanitære initiativene som Scientology støtter, inklusive et verdensomspennende program for menneskerettigheter; et vidtrekkende opplysnings-, forebyggings- og rehabiliteringsprogram mot narkotika og andre rusmidler; et globalt nettverk av sentre for lesekyndighet og læring; samt programmet for Scientologys frivillige prester som har blitt en av de største uavhengige styrker for krisehjelp.

Kansas Citys kapell er stedet hvor alle Scientologys kirkelige forsamlinger foregår, hvilke inkluderer søndagssamlinger, brylluper og navngivningsseremonier. Dessuten er kapellet åpent for hele lokalsamfunnet og enhver trosretning for mange ulike eventer. Fra banketter og seminarer til workshoper og foredrag er det hele for å oppløfte Kansas City til større høyder.

Kafeen tilbyr et sted til å møtes med andre, enten det er for besøkende i Kirken, deltakere i dens mange planlagte eventer, eller for kirkemedlemmer i pauser fra deres Scientology servicer.

Den nye Kirken muliggjør levering av alle introduksjonsseminarer og -kurs. Disse holdes om ettermiddagen, kvelden og i weekenden, og de formidler en oversikt over fundamentale prinsipper i Dianetics og Scientology og deres anvendelse i livet. Blant de mest populære er en rekke Livsforbedringskurs, som alle er utformet til å hjelpe med å forbedre et spesifikt aspekt av ens liv.

Utover Introduksjonsservicer har Kirken 20 spesielt innrettede lokaler til å levere Scientology auditering (personlig åndelig veiledning). De som ønsker å lære auditeringsteknologien vil nå være i stand til å trene i atskillige kurslokaler som opptar en hel etasje av denne historiske bygningen. Når disse nye auditørene (åndelige veiledere) er ferdige med treningen, kan de hjelpe andre til å oppnå åndelig frihet. Den nye bygningen tar imot både Scientologister og de som er interesserte i å finne ut mer om Scientology Kirken.


Innvielsen av denne nye Scientology Kirken i Kansas City fortsetter den pågående perioden med ekspansjon for religionen, med over 70 nye Scientology Kirker i globale byer – fra Los Angeles til London, Bogotá til Berlin og Tel Aviv til Tokyo.

Flere slike kirkeinnvielser er planlagt i de kommende 12 måneder i byer over hele Nord-Amerika, Australia, Europa og Storbritannia.