BUDAPEST, UNGARN

EN SAGA OM FRIHET KULMINERER I REALISERINGEN AV BUDAPESTS IDEELLE SCIENTOLOGY KIRKE

23. JULI 2016

Åpningen av Budapests Ideelle Scientology Kirke, den 23. juli 2016, markerer en milepæl for åndelig frihet i Ungarn.

Det finnes allerede storslagne fortellinger om Scientology i Ungarn – et land som har omfavnet sine myter og historier i hundrevis av år. I de siste dagene av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, avtok en totalitær, ateistisk kommunisme fra Øst-Europa, mye av Asia og Russland. Ungarere som lenge hadde lengtet etter åndelighet – som alle folk som hadde lidd under de sovjetiske kommissærene – søkte raskt etter sannhet og religion. I 1988 trengte ett eneste eksemplar av L. Ron Hubbards Dianetics: Den moderne vitenskap om mental sunnhet gjennom jernteppet, og dermed var en bevegelse født.

Nå, omlag 25 år etter at Scientologis flagg for første gang ble plantet i Budapest, har religionen åpnet en Ideell Scientology Kirke-organisasjon i den historiske byen. Budapests Ideelle org er den 52. Ideelle orgen som har blitt åpnet siden 2003, og med en økende hyppighet er det allerede 50 til på vei.

«Det sies at hele verden kjenner til deres by som en frihetens hovedstad», sa Scientologis kirkelige leder, David Miscavige, i sin innvielsestale. «Deres kamp for frihet kan forstås på alle verdens språk. Det sies også at hver gang mennesker lengter etter frihet, blir de ’innbyggere i Ungarn’.»

«Det sies at hele verden kjenner til deres by som en frihetens hovedstad», sa Scientologis kirkelige leder, David Miscavige, i en tale til 3500 scientologer og deres venner den 23. juli, under åpningen av Budapests Ideelle kirke. «Deres kamp for frihet kan forstås på alle verdens språk. Det sies også at hver gang mennesker lengter etter frihet, blir de ’innbyggere i Ungarn’.»

Som et land som er plassert mer eller mindre i midten av alt, har Ungarn hatt sin andel av besøk. Nomader fra øst grunnla for tusen år siden et kongerike og kronet Kong Stephen I. Så kom mongoler og ottomanere, Habsburg-østerrikere, tyskere og russere. Det har vært kriger og store omveltninger, enorme kulturelle bølger og fantastisk musikk, for ikke å nevne maten. For å krydre historien enda litt på 1500-tallet, spisset en herremann ved navn Vlad (også kjent som Dracula) hoggtennene sine i det transylvanske hjørnet av Ungarn.

Så etter hvert som sivilisasjonens strømmer flommet gjennom Ungarn ble det bygd en storslagen by på den kuperte vestsiden av Donau, Buda. Et litt yngre borgerlig søsken, Pest, oppstod på slettene på østsiden av den store elven. Budapest er i dag det kulturelle, politiske og kommersielle senteret av Ungarn, og en av de største storbyene i Mellom- og Øst-Europa. I en by som er full av storslagne, historiske landemerker – Budaslottet, Fiskerbastionen, Kjedebroen og en mengde andre – har det nå kommet et nytt symbol på frihet som lønn for arbeidet til tusenvis av scientologer.

Scientologis Ideelle org står midt i Budapests travle hjerte. Langs en av byens hovedgater, Váci utca, i det livlige Distrikt XIII, er den 6000 m2 store kirken umulig å overse. Det 26 meter lange Scientology-skiltet strekker seg over vestsiden av bygget og erklærer sin tilstedeværelse til over 100 000 pendlere hver dag.

«En lengsel etter åndelig uavhengighet» er ordene David Miscavige brukte til å beskrive Ungarn og menneskemengden ved innvielsen. «Her står det dere har bygget for å kunngjøre at det kan gjøres – deres nye Ideelle Scientology Kirke i Budapest!»

Kirkens innvielse er høydepunktet i religionens hurtige fremgang siden den fant rot i Ungarn for et kvart århundre siden. Det er faktisk 33 misjoner spredd utover det ungarske landskapet og nabolandene Romania, Slovakia og Den tsjekkiske republikk. Og alle var representert blant de 3500 scientologene og gjestene som overvar innvielsesseremonien.

I første rekke blant deltakerne fant man ledestjerner i det ungarske samfunnet som ønsket kirken velkommen til sitt nye hjem: Dr. István Komáromi, brigadegeneral, fhv. politisjef i Pest kommune, dr. Ildikó Hekáné Szondi, nestleder for kultur, utdanning, turisme og ungdom i byen Szeged; Ágnes Debreceni, styremedlem i Gárdonyi utdanningsstiftelse i Ungarn, og nasjonalberømt romanforfatter István Nemere.

«Det er 15 år siden dere først nådde ut til meg. Dere ønsket å ha et maraton gjennom Ungarn for å åpne folks øyne for stoff», sa dr. Komáromi til folkemengden. «Dermed lanserte vi sammen det første Stoffri Ungarn-maratonet i mars 2002. Og siden da har dere spredd budskapet vårt gjennom hele landet. Det har nådd ut til mer enn 400 byer og tettsteder. Dere har delt ut mer enn to millioner Nei til stoff-hefter. Og inspirerer ungdom over hele landet til å leve uten stoff.»

Frk. Debreceni beskrev hvordan Applied Scholastics, med bruk av L. Ron Hubbards Studieteknologi, forvandlet hele utdanningsbildet. «Kort tid etter jeg begynte min karriere støtte jeg på problemer med å utdanne elevene mine. Mange barn ble stemplet som ’problematiske’ eller diagnostisert med ’lærevansker’. Det er hjerteskjærende for en lærer å se disse problemene og ikke ha verktøy til å kunne gjøre noe med det. Likevel, i dette mørket som sprer seg, er det fortsatt folk som jobber, folk som bringer håp, som nekter å gi seg. Og jeg møtte disse menneskene på Applied Scholastics Ungarn.»

Ungarns identitet defineres delvis av kultur og en forkjærlighet for humaniora. Dr. Szondi husket at hun først hadde møtt scientologer i «kaffehusene» sine, der innbyggere lærte hvordan de kunne bli mer involvert i byen. «Jeg ønsker alltid å vise frem alt det gode som skjer i byen», sa hun. «Det inkluderer helt definitivt dere, og nærmere bestemt Veien til lykke. Tross alt, hvem ønsker ikke å oppleve lykke? Men enda viktigere: Jeg mente at andre også trengte å vite om det. Fordi jeg mener at Ungarns motto skal være ’blomstre og lykkes’.»

Forfatteren Nemere pratet også om kulturarv og henviste til Scientologis grunnlegger L. Ron Hubbard, også en fremragende forfatter i mange sjangre. «Hubbard sa at han bare var et menneske, likevel lagde han en vei til frihet, en vei som ikke er for bratt til å gå på», sa Nemere. «På grunn av han kan hvem som helst, uansett hvor smart, heldig, rik eller fattig, komme seg til et bedre sted, hinsides det de noensinne hadde forestilt seg. Med andre ord er L. Ron Hubbard det 20. og 21. århundrets største humanitær.»


Budapests nye Ideelle org gir besøkende en introduksjon til Dianetics og Scientology, og det begynner med et informasjonssenter. Dets utstilling med mer enn 500 filmer, viser Dianetics' og Scientologis grunnleggende overbevisninger og praksiser og forteller om L. Ron Hubbards liv og arv.

Informasjonssenteret gir også et detaljert overblikk over de mange humanitære programmene kirken sponser. Blant annet et verdensomspennende menneskerettighetsinitiativ, et like omfattende stoffutdannelses- og avvenningsprogram, et globalt nettverk med lese- og læresentre, samt Scientologis frivillige prester som nå utgjør verdens største uavhengige nødhjelpsgruppe.

Kapellet i Budapest vil bli brukt til alle former for Scientology-forsamlinger, inklusive søndagsandakter, brylluper, navngivningsseremonier, samt en mengde arrangementer for hele lokalsamfunnet der medlemmer av alle trosretninger ønskes velkommen. Den Ideelle organisasjonen inneholder dessuten mange seminarrom og klasserom, samt en hel etasje som er beregnet på Scientology-auditering (åndelig veiledning).


Innvielsen i Budapest er fortsettelsen av en ustoppelig vekstperiode for kirken i løpet av de siste 12 månedene. Det markerer et tiår med ekspansjon for kirken som overgår de foregående 50 årene til sammen. Det har nylig blitt åpnet nye Ideelle kirker i Atlanta i Georgia, Milano i Italia, Tokyo i Japan, Bogotá i Colombia og Basel i Sveits. I tillegg åpnet Kirken nylig Scientology Media Productions, 20 mål med teknologisk nyskapende studio i Hollywood i California, der religionens budskap vil bli kringkastet på tv, radio, Internet, sosiale medier og enhver annen medieplattform.

Og det er mer på vei. Det skal åpnes flere Ideelle orger i løpet av det neste året i kulturelle episentre i Australia, New Zealand, Europa og Nord-Amerika.