AUCKLAND, NEW ZEALAND

ET HØYT VERDSATT LANDEMERKE GJENFØDT - SCIENTOLOGY ÅPNER NY KIRKE PÅ TOPPEN AV AUCKLAND

21. JANUAR 2017

Auckland feirer innvielsen av den nye Nasjonale Scientology Kirken for New Zealand på historisk landemerke med utsikt over byen.

Åndelighet. Arv. Tradisjon. Historie. Utdannelse. Læring. Disse er pilarene som Scientologys nye Ideelle org i New Zealand hviler på, og hvor scientologer fra det lokale området og fra andre siden av Stillehavet samlet seg med venner og støttespillere lørdag den 21. januar for å innvie gjenfødelsen av den nest eldste Scientology Kirken i verden.

Det lokalhistoriske stedet og høyt verdsatte landemerket har utsikt over byen og Aucklands storslåtte Waitematahavn. Bygningen, som ble bevart og vakkert restaurert av kirken i samarbeid med lokale arkitekter og miljøvernforkjempere, er en gjenoppstandelse av det som en gang var et sted for åndelig trening for geistlige og religionsvitere i nesten et halvt århundre.

«Vi betrakter ikke Ideelle org-bygninger som bygninger, per se. Men vi betrakter dem som ’livets kar’ og den levende strukturen i deres lokalsamfunn. Og når vi bringer åndelige vesener tilbake til live ved å gjenopprette deres egen fornemmelse av åndelighet – kommer også en Ideell org selv til live. Så vi takker Auckland for å tillate oss å tjene som voktere av en Ideell Org som er akkurat like mye deres som den er vår.» – Mr. David Miscavige, styreformannen i Religious Technology Center

Den historiske bygningen som opprinnelig ble etablert i 1844 ble senere utvidet i 1927 – for 90 år siden – som Trinity Metodist Theological College for å trene kristne teologer som senere utførte sine misjoner over hele Stillehavsregionen. I dens nye versjon, som et åndelig senter for scientologer fra hele New Zealand, slutter den ringen med ideene om tro og åndelighet i samsvar med læresetningene i Scientologys mål for en verden uten krig og nød, og engasjement i humanitære mål.

Så lørdag den 21. januar, åpnet den nye Scientology Kirken sine dører til deres vakre og omhyggelig restaurerte bygning for det som ikke bare vil være kirkens åndelige misjon, men for dens energiske oppsøkende arbeid med anti-stoff- og humanitære programmer som allerede har vært i funksjon i landet i flere tiår.

David Miscavige, den kirkelige lederen av Scientology-religionen, ledet innvielsesseremonien for den offisielle åpningen av dørene til den nye Ideelle orgen. I sin innvielsestale snakket David Miscavige om betydningen av åpningen og mulighetene som gis til hver aucklander.

«Vi betrakter ikke Ideelle org-bygninger som bygninger per se. Men vi betrakter dem som ’livets kar’ og den levende strukturen i deres lokalsamfunn. Og når vi bringer åndelige vesener tilbake til live ved å gjenopprette deres egen fornemmelse av åndelighet – kommer også en Ideell org selv til live. Så vi takker Auckland for å tillate oss å tjene som voktere av en Ideell Org som er akkurat like mye deres som den er vår.»

Innvielsen av kirken skaper en ånd av samarbeid med samfunnet. Scientologys engasjement har allerede blitt vist ved hjelpen for å bevare kulturarven til Aucklands Grafton-nabolag, og ved å gi bygningen tilbake dens tidligere prakt, noe som medlemmer av lokalsamfunnet beskriver som å hedre en «intakt kulturarv som et sted for opplysning og åndelig viten».

Statlige og lokale ledere samt personer som er involvert i en rekke av Scientologys sekulære humanitære oppgaver, talte på lørdagens innvielse og bemerket betydningen av kirkens stadig ekspanderende virksomhet i landet.

Robin Byron, arkitektonisk rådgiver for Heritage New Zealand, fortalte de flere tusen deltakerne ved innvielsen at foreningen av fortid og nåtid presenterer en spesielt tilfredsstillende parallell: Det som først hadde et formål med religiøs lære og veiledning, er nå et historisk minnesmerke som opplever en åndelig renessanse som det nye hjemmet til Scientology Kirken i Auckland.

«Deres engasjement i å påta dere restaureringen av denne historiske juvelen har vært meget minneverdig», sa hun. «Bygningen hadde vært forsømt i mange år, så denne bestrebelsen representerte et stort engasjement. Men dere satte pris på rikdommen i historien bak disse veggene, med omsorgen for de dyrebare materialene og deres utsøkte håndverk.»

Fra den røde mursteinen og den hvite Oamaru-steinstrukturen som er brukt over hele fasaden, til å restaurere det delikate eiketreverket i inngangshallen og biblioteket, og omsorgen for Rimu-trepanelene og Jarrah-tregulvet, bemerket hun, skiller arbeidet seg ut som et kunstverk i seg selv.

Men det representerer langt mer for et samfunn som har sett kirkens programmer for menneskerettigheter, sosial rettferdighet samt anti-stoff-programmer allerede skape en forskjell i livene til unge mennesker og voksne i Auckland. Og disse vil ekspandere gjennom den samlede innsatsen til hundrevis av frivillige og stab som arbeider fra kirkens nye hjemmebase i New Zealand.

Yvonne Galvin, rådgiver for New Zealands program for forebygging mot ungdomskriminalitet, sa at hun ser nye muligheter fra kirkens ekspansjon. «I dag er mitt formål å ta meg av ungdom i faresonen», sa hun til gjestene til stede. «Da jeg først gikk inn i systemet og så hvordan ungdom ble behandlet sa jeg til meg selv: ’Jeg er nødt til å finne ut noe om menneskerettigheter.’ Men jeg kunne ikke finne noen som gjorde noe med det.

Så hørte jeg om Scientology Kirken og deres frivillige hjelpere», sa hun. «Jeg kjørte gjennom byen for å finne dere, og da jeg fant dere husker jeg at jeg sa til dere: ’Jeg trenger det rettighetsprogrammet dere gir!’ Og det er hvordan vi startet en forent bevegelse for å undervise i menneskerettigheter til Aucklands ungdom.»

Dette arbeidet har hatt paralleller for Thomas Henry, en rådgiver til New Zealand-politiet og en utrettelig forkjemper mot misbruk av psykiatriske medikamenter og for ansvarlig behandling innen mental helse i landet. «Jeg arbeider med familier som har blitt lovet den lette ’løsningen’ med psykiatriske medikamenter og merkelapper som en kjapp løsning», sa han.

«Og til sist ender de opp som avhengige og i mer trøbbel. Jeg har sett dette hele livet mitt. I min erfaring blir de virkelige årsakene bak mentale og åndelige problemer alt for ofte ignorert. Det virkelige problemet er at folk ikke vet noe som helst om psykiatri og psykisk helse inntil det rammer dem personlig», sa han. «Men etter å ha funnet Citizens Commission on Human Rights, var vi ikke lenger uvitende. Fordi det finnes en stemme i mørket. Og den fører til lyset, og den stemmen er CCHR.»

Mereana Peka, lederen av det prestisjefylte maorivaktenes forbund i det sørlige Auckland, oppsummerte kanskje best betydningen av dagen. «Hvert eneste medlem av Scientology Kirken jeg har arbeidet sammen med fokuserer på helbredelse av vår verden. Jeg tror at scientologene er den levende ressursen i bevegelsen deres. Det er ikke lett å uttrykke min takknemlighet til folk som redder liv hver dag. Men jeg personlig vet at hver eneste en av dere har hjulpet med å forandre denne delen av verden. Og sammen, med denne Ideelle orgen, vil den forandringen nå hvert eneste samfunn i vår øynasjon.»


Den åndelige og utdannelsesmessige bakgrunnen til denne nye eiendommen inkluderer at bygningen også var hjemmet til New Zealands statlige undervisningsapparat i 1970-årene, og på et tidspunkt også huset en design- og kunstskole. Med den restaurerte kirken vil man nå se en gjenopplivning av muligheter til å fortsette læring, undervisning og åndelig oppsøkende virksomhet.

Den første Scientology Kirken i New Zealand ble åpnet i 1955, og dens vekst og ekspansjon gjennom mer enn 60 år siden har vært en virkeliggjørelse av grunnleggeren L. Ron Hubbards visjon for kirken og dens arbeid innen regionen.


Den nye kirken i Auckland tilbyr alle besøkende en introduksjon til Dianetics og Scientology, som begynner med det Offentlig informasjonssenteret. Dets utstilling med mer enn 500 filmer viser Dianetics' og Scientologys grunnleggende overbevisninger og praksiser og forteller om L. Ron Hubbards liv og arv.

Informasjonssenteret gir også et detaljert overblikk over de mange humanitære programmene Scientology sponser. Disse inkluderer blant annet et verdensomspennende menneskerettighetsinitiativ, et like omfattende stoffopplysnings- og rehabiliteringsprogram, et globalt nettverk med lese- og læresentre, samt Scientologys frivillige prester-programmet som nå utgjør verdens største uavhengige nødhjelpsgruppe.

Aucklands Ideelle organisasjon har også et Kapell for Scientologys kirkesammenkomster, inklusive søndagstjenester, brylluper, navngivningsseremonier samt en mengde arrangementer for hele lokalsamfunnet, for medlemmer av alle trosretninger. Den Ideelle organisasjonen inneholder dessuten mange seminarlokaler og klasserom, samt en hel etasje viet til Scientology-auditering (åndelig veiledning).


Som den første innvielsen i 2017 er innvielsen i Auckland fortsettelsen på en eksplosiv vekstperiode for kirken i løpet av de siste 12 månedene. Og det er mer underveis, med innvielser planlagt i året som kommer i kulturelle episentre i Afrika, Europa, Storbritannia og Nord-Amerika.